Struktør (EUD)

Anlægsstruktør, bygningsstruktør og brolægger

3 forskellige uddannelser med en fælles indgang.
Som struktør eller brolægger arbejder du med de store byggerier og anlægsopgaver ved sygehusbyggeri, kontorhuse, veje, broer, boligkvarterer, torve og pladser.

Du lærer at arbejde i og med forskellige materialer ud fra plantegninger og beregninger. Du omsætter ingeniørens tegninger til virkelighed. Du bruger CAD og lommeregneren og din praktiske tilgang til et arbejde.

Som færdiguddannet kan du gå direkte i job og skabe dig en karriere i en privat eller offentlig bygge- eller  entreprenørvirksomhed. Du vil også have gode faglige forudsætninger til at starte din egen virksomhed. Du kan læse videre på konstruktøruddannelsen og visse akademiske ingeniøruddannelser.

Uddannelsens opbygning afhænger af din alder og eventuelle tidligere arbejdserfaring.

Hovedforløbet er opdelt i 6 skoleperioder. Du skal normalt have en uddannelsesaftale med en virksomhed for at starte på hovedforløbet. I mellem skoleperioderne er du i praktikforløb i virksomheden.
På AMU-Vest kan du afslutte uddannelsen som anlægsstruktør eller bygningsstruktør, samt 1. og 2. skoleperiode på hovedforløbet til brolæggeruddannelsen.

  • Anlægsstruktøren sørger for at der gøres klar til byggeri. Jorden skal graves, flyttes og planeres. Der skal lægges dræn, kloakering, fundamentet skal støbes i beton, og der skal lægges betonbelægning så som fliser.
  • Bygningsstruktøren arbejder mest med byggeri over jorden. Det kræver kendskab til de materialer og maskiner, som bruges til kældre, trapper og mure, vejbroer og motorveje m.fl.
  • Brolæggeren arbejder med flisebelægninger, kantsten og udsmykningsopgaver i beton, brosten og kantsten på veje, torve og pladser samt i haveanlæg.

Eksempel på opbygning af uddannelsen

Se eksempel på uddannelsens opbygning her: Anlægsstruktør, bygningsstruktør og brolægger

Hvis du er over 25 år og har erfaring fra arbejde i branchen eller har en anden uddannelse, kan dit uddannelsesforløb afkortes. Du skal derfor starte med at få en RKV, realkompetencevurdering, der bruges som udgangspunkt for din uddannelsesplan.

GF1, 20 uger - Grundforløb.

Indgangen Teknologi, byggeri og transport kan du tage på f.eks. Rybners eller en anden erhvervsskole der udbyder GF1. Der er normalt optag i januar og august måned.

GF2, 20 uger - Grundforløb.

Starter på AMU-Vest i januar og august måned:

- I 2024 er der opstart d. 15. januar og d. 7. august

- I 2025 er der opstart d. 13. januar og d. 6. august. 

En række fag er fælles for anlægs-og bygningsstruktøren samt brolæggeren.

Adgangskrav og deltagerforudsætninger se mere på uddannelsesguiden: adgangsbetingelser

Du skal selv finde en praktikplads inden start på hovedforløbet og opfylde overgangskravene. Praktikstedet skal være godkendt af Det Faglige Fællesudvalg for Struktør-, Brolægger- og Tagdækkerfaget. På praktikpladsen.dk kan du finde en oversigt over godkendte praktiksteder. Se mere om uddannelserne på bygud.dk. Du kan også se mere her blivstruktør.dk

Kurser